

طبق قانون مدنی، بعد از اینکه عقد نکاح میان زن و مرد خوانده شد و به زوجیت یکدیگر درآمدند حقوقی بر آن ها نسبت به هم واجب می شود. مهم ترین آن ها تمکین از شوهر و پرداخت نفقه می باشد. گاهی اوقات به دلایل مختلف که می تواند فردی و یا خانوادگی باشد یکی از زوجین خانه را ترک می کند که در این شرایط امکان انجام دادن وظایف زناشویی وجود ندارد.
ترک کردن خانه به ویژه از سمت زن به دلیل وظیفه تمکین همسر با پیامد های قانونی مهمی همراه است. قبلا در مقاله حکم قانونی ترک منزل توسط مرد چیست؟ در مورد ترک کردن منزل توسط مرد و پیامدهای آن صحبت کرده ایم. حال در این مقاله سعی داریم به این موضوع بپردازیم که ترک منزل از سوی زوجه چیست و همچنین ترک منزل توسط زن چه عواقبی را به دنبال خواهد داشت؟
ترک کردن منزل توسط زن یعنی چه؟
براساس قانون مدنی وظیفه زن است که از شوهر خود تمکین کند و در برابر آن شوهر موظف می باشد که نفقه به برای زن پرداخت کند. تمکین عام به این معنی می باشد که زن وظیفه دارد در تمام امور زندگی خانوادگی از شوهر خود تبعیت کند. تمکین خاص نیز به معنی روابط زناشویی بین افراد می باشد.
طبق تعریفی که از تمکین عام و خاص ارائه دادیم یکی از بارزترین نمونه های تمکین شوهر از سمت زن، سکونت زن در محل زندگی زوج خود می باشد. زن باید در محل سکونتی که شوهر آن را آماده کرده است زندگی کند. زن نمیتواند بدون اجازه شوهر خانه را ترک کند. بنابراین اگر زن بدون داشتن دلایلی که ترک خانه را موجه می کنند، بدون اجازه شوهر خون خانه را ترک کند می توان از ترک خانه و یا ترک منزل توسط زن سخن به میان آورد که آثار و احکام ویژه ای را درباره ی رابطه ی زن و شوهر بیان می کند. در مقاله ترک منزل توسط مرد به قوانین ترک منزل آقایان می پردازیم.
ترک منزل توسط زن چه پیامدهایی را به دنبال خواهد داشت؟
در قسمت های قبل به این موضوع پرداختیم که ترک منزل توسط زن چیست و شرایط آن را متوجه شدیم. همچنین دریافتیم که اگر زوجه بدون اجازه شوهر منزل را ترک نماید طبق قانون عواقبی را به دنبال خود دارد. در این قسمت از مقاله می خواهیم در این مورد صحبت کنیم که ترک منزل توسط زن چه عواقبی را می تواند به دنبال داشته باشد؟
- اولین و مهم ترین عواقبی که ترک منزل توسط زن به دنبال دارد این است که با ترک منزل از سوی زوجه و بدون اجازه شوهرش، عدم تمکین از سوی زن اتفاق می افتد که در این صورت شوهر دیگر وظیفه ی پرداخت نفقه بر دوشش نخواهد بود. این نکته قابل توجه می باشد که ترک منزل از سوی زوجه باید به اثبات برسد تا این اتفاقات بیفتد. برای اثبات می توان از اظهارنامه ترک منزل استفاده کرد.
- دومین عواقبی که به دنبال دارد این است که اگر ترک منزل از سوی زن به اثبات برسد؛ در زمان طلاق دیگر حکم به تقسیم اموال و دارایی های مرد داده نمی شود.
- سومین اثر ترک منزل از سوی زوجه درباره ی امکان ازدواج مجدد مرد می باشد. اگر دادگاه ترک منزل توسط زن به اثبات برسد که نمونه بارز عدم تمکین از سوی زن است، مرد به دلیل عسر و حرج می تواند در دادگاه درخواست ازدواج مجدد بدهد. با این شرایط ممکن است که دادگاه اجازه دهد که ازدواج مجدد صورت بگیرد و مرد می تواند نسبت به ازدواج مجدد اقدام کند.
- ممکن است این سوال در ذهن شما به وجود بیاید که آیا ترک منزل توسط زن حکم جزایی به دنبال خواهد داشت؟ یا به عبارت دیگر ترک منزل توسط زن جرم می باشد و می تواند تحت تعقیب کیفری قرار بگیرد؟ باید بگوییم که ترک کردن منزل از سوی زوجه جرم محسوب نمی شود. اگر چه ترک منزل توسط زن مسائل حقوقی را به دنبال خواهد داشت. مانند نشوز زوجه، برداشته شدن وظیفه پرداخت نفقه از سوی همسر و اجازه ازدواج مجدد مرد. ولی مرد اجازه ندارد که همسر خود را برای ترک منزل بدون اجازه او مجازات کند. این موضوع را با جزییات بیشتر در مجازات ترک خانه از طرف زن توضیح داده ایم.
سوالات متداول پیرامون ترک منزل از سوی زن:
ترک منزل توسط زن به چه معنا می باشد؟ چه امور دیگری مصداق ترک منزل توسط زوجه به حساب می آیند؟
در شرایطی که زن در محلی به جز خانه شوهر و محلی که شوهر او برای سکونتشان تدارک دیده است زندگی کند؛ در این شرایط ترک منزل توسط زن صورت گرفته است. این موضوع را به طور کامل در این مقاله توضیح داده ایم.
ترک کردن منزل بدون اجازه شوهر توسط زن چه عواقبی را به دنبال خواهد داشت و چه پیامد ها و آثاری را برای او به دنبال دارد؟
مهم ترین و اولین پیامئی که ترک منزل توسط زن به دنبال دارد این است که وظیفه پرداخت نفقه از دوش مرد برداشته می شود. همچنین اگر ترک منزل از سوی زوجه اثبات شود؛ دادگاه اجازه ازدواج مجدد را به مرد می دهد. سایر پیامد را در همین مقاله توضیح داده ایم.
آیا اگر زن خانه و محل سکونتی را که همسر او برای زندگی مشترکشان انتخاب کرده است بدون اجازه شوهر خود ترک کند جرم محسوب می شود و می توان زن را تحت تعقیب کیفری قرار دهیم؟
با وجود اینکه که ترک منزل توسط زن عواقب و آثاری مانند عدم پرداخت نفقه از سوی مرد را به دنبال دارد ولی به عنوان جرم به حساب نمی آید و نمی توان زن را به دلیل ترک منزل تحت تعقیب کیفری قرار دهیم. در این باره در این مقاله به طور کامل توضیح داده ایم.