

در قانون مدنی برای رابطه ی بین زوجین یک سری حقوق و تکالیفی آمده است. در صورتی که این تکالیف از سوی زوجین انجام نشود ضمانت اجراهایی مقرر گردیده است. یکی از این وظایف لزوم معاشرت زوجین با یکدیگر است. این وظیفه باعث می شود رابطه بین زوجین مطلوب باشد و وفادار نسبت به هم بمانند. بر اساس این قانون زن و مرد باید در کنار هم زندگی کنند. زن و مرد باید در خانه ای مشترک با هم زندگی کنند تا بتوانند وظایف زناشویی و خانوادگی خود را انجام دهند.
زن وظیفه تمکین شوهر خود را دارد و در برابر آن مرد نیز وظیفه دارد که نفقه زن را بپردازد. در صورتی که هر یک از زوجین خانه را ترک کنند امکان انجام وظایف زناشویی که در قبال همسر خود دارند برای آن ها وجود ندارد. موضوع ترک کردن خانه از سوی زن و یا مرد باید تحت بررسی و تحقیق قرار بگیرد.
در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم که ترک منزل از سوی مرد چیست و چه پیامدهایی دارد. همچنین به حکم قانونی ترک منزل توسط مرد نیز خواهیم پرداخت.
ترک منزل یا خانه از طرف مرد
بر اساس قانون مدنی مرد وظیفه دارد که به همسر خود نفقه بپردازد. همچنین از لحاظ عرفی و اخلاقی نیز باید به خواسته های زناشویی همسر خود پاسخ دهد و نیازهای او را برطرف سازد. بر همین اساس می توان سو معاشرت مرد با همسر خود را به عنوان نمونه ای از عدم تمکین و نشوز مرد نام برد. این شرایط ممکن است که باعث شود زن با عسر و حرج مواجه شود و همچنین با سختی حاصل از سو رفتار مرد نیز رو به رو می شود.
بنابراین اگر مرد خانه و محل زندگی مشترک خود با همسرش را ترک کند و از او خبری در دست نباشد؛ با ترک خانه از سوی مرد مواجه هستیم. ترک خانه توسط زن نیز در مقاله ای در همین مورد به صورت کامل شرح داده شده است. در ادامه حکم قانونی ترک منزل توسط مرد و پیامدها و عواقب آن را شرح خواهیم داد.
حکم قانونی ترک منزل توسط مرد چیست ؟
در ابتدای این مقاله توضیح دادیم که ترک منزل از سوی مرد به معنای این است که مرد خانه را ترک کرده باشد و وظایفی در رابطه با مسئولیت ها خانوادگی و زناشویی بر دوش او می باشد را انجام ندهد. بر همین اساس، در مجموعه قوانین مربوط به خانواده، احکام و قوانینی برای ترک منزل از سوی مرد به عنوان یکی از دعاوی خانوادگی یافت می گردد. این احکام در صورت ترک نمودن منزل از سوی مرد بر او قابل اجرا می باشند.
پیشنهاد می کنیم مقاله ترک منزل توسط زن چه پیامدهایی را به دنبال دارد؟ را حتما بخوانید.
حکم قانونی ترک منزل توسط مرد چه پیامدهایی را به دنبال دارد ؟
در این بخش می خواهیم به این سوال شما پاسخ دهیم که حکم قانونی ترک منزل توسط مرد چه چیزی می باشد؟ به عبارت دیگر می خواهیم این موضوع را بررسی کنیم که ترک منزل از سوی مرد چه پیامدها و عواقبی را به دنبال دارد؟
- ایجاد شدن حق طلاق برای زن : یکی از مهم ترین و اصلی ترین پیامدهایی که ترک منزل از سوی مرد به دنبال دارد این است که زن در رابطه با عدم پرداخت نفقه خود به دادگاه دارای صلاحیت مراجعه کند و از لحاظ قانونی نفقه خود را مطالبه کند. از دو را می توان برای دریافت نفقه اقدام قانونی کرد:
- راه اول این است که زن می تواند به شورای حل اختلاف و یا دادگاه خانواده مراجعه کند و نفقه خود را بدون اینکه نسبت به ترک منزل از سوی شوهر تقاضای رسیدگی کیفری کند، مطالبه نماید. در این حالت به دلیل اینکه ترک خانه از سوی مرد امکان انجام وظیفه پرداخت نفقه را از بین برده است دادگاه حکم می دهد که مرد باید نفقه را پرداخت کند.
- راه حل دوم این است که با توجه به اینکه ترک منزل از سوی مرد اجازه پیگیری کیفری را به زن می دهد، زن می تواند علیه زوج شکایت کیفری ترک انفاق اقامه کند. اگر ترک منزل از سوی مرد در دادگاه اثبات شود مرد را به مجازات عدم پرداخت نفقه محکوم می کنند. مجازات قانونی عدم پرداخت نفقه عبارت است از حبس تعزیری درجه شش یعنی حبس از سه ماه و یک روز تا شش ماه.
- امکان مطالبه نفقه توسط زن : یکی دیگر از پیامدهایی که ترک منزل از سوی مرد به دنبال دارد این است که با ترک منزل از سوی مرد اجازه طلاق برای زن به وجود می آید. اگر مرد بدون اینکه دلیل موجهی داشته باشد زندگی خانوادگی خود را رها کند و خانه را ترک کند و یا اگر شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب اقدام به ترک خانه و محل زندگی مشترک با زوجه را کند، این امکان برای زن وجود دارد که به دادگاه خانواده مراجعه کند و دادخواست طلاق بدهد. این حکم به این دلیل است که با ترک خانه از سوی مرد زن دچار عسر و حرج می شود. حتی این امکان وجود دارد که دادگاه بدون حضور مرد حکم طلاق زن را به دلیل ترک خانه از سوی مرد صادر کند.
- باید به این نکته دقت کرد که زمانی زن می واند طلاق بگیرد که ترک خانه مشترک از سوی مرد بدون دلیل موجه باشد و زن آن را دادگاه اثبات کند. این مسئله در بند “ح” از موارد شروط عقد نکاح در عقدنامه زوجین ذکر شده است. و یکی از حقوق زن، حق طلاق زن در زمان ترک منزل از سوی مرد بدون دلیل موجه می باشد.