

در روزگاران گذشته زمانی که زوجین مایل به طلاق توافقی بودند یا خود یا از طریق وکلای خود، به دفاتر خدمات قضایی مراجعه می کردند و درخواست خود را مبنی بر ثبت دادخواست طلاق توافقی ارائه می کردند. این روند تا مورخ 1/9/97 ادامه داشت تا اینکه بر اساس بخشنامه ای به دفاتر خدمات قضایی صادر شد که بر اساس آن این دفاتر مجاز نمی باشند درخواست طلاق زوجین را ثبت نمایند به استثنا زمانی که گواهی مرکز غربالگری یا مرکز مشاوره خانواده را در اختیار داشته باشند. در اینصورت قادر به ثبت درخواست طلاق می باشند و به آن گواهی «عدم انصراف» از طلاق گفته می شود.
پس از اجرای این مصوبه در تهران در تاریخ 1/9//97 افرادی که متقاضی برای طلاق توافقی هستند باید در ابتدا به سایت http://www.zaman.behzisti.net (سازمان بهزیستی یا همکاری قوه قضائیه) مراجعه نمایند که این نخستین قدم برای ثبت درخواست طلاق در تهران محسوب می شود.
در صورتی که طلاق به صورت توافقی باشد مشاوره امری اجباری است حال آنکه اگر این درخواست به صورت یک طرفه (خواه از سوی مرد یا زن ) باشد این اجبار، الزامی نخواهد بود و بر اساس قوانین از پیش تدوین شده درخواست مذکور ثبت می شود.
- قانونی که مشاوره پیش از ازدواج را اجباری کرده است مربوط به ماده 25 قانون حمایت از خانواده می باشد. به طور کلی قانون جدید طلاق توافقی 99 تصویب نشده است و آخرین تغییر مربوط به آذرماه سال 97 است که به موجب آن مشاوره خارج از دادگاه برای زوجین امری اجباری تلقی می شود.
- افراد برای انجام مشاوره باید به سایت های معتبر مراجعه کنند و لیست مراکز مشاوره مجاز را مشاهده نمایند.
همانطور که می دانید قانون جدید طلاق توافقی 99 قانونی جدید و نوظهور است که بر اساس آن طرفین به سایت هایی همچون سامانه تصمیم، سامانه طلاق بهزیستی، مرکز غربالگری طلاق، سایت طلاق توافقی، سایت نوبت دهی طلاق به صورت توافقی، سامانه نوبت دهی طلاق، سامانه الکترونیکی طلاق، سامانه ثبت طلاق به صورت توافقی، سامانه ثبت درخواست طلاق، سامانه مداخله در طلاق، ثبت نام آنلاین مرکز مداخله در طلاق، درخواست اینترنتی طلاق توافقی و … مراجعه می کنند و همگی این سایت ها در یک حکم عمل می کنند. سایت معتبر (تارنما) می تواند در زمینه ارائه خدمات در این زمینه موثر واقع شود و مراجعه کنندگان و متقاضیان با کلیک بر روی آن از جزئیات این اقدام آگاه شوند.
روند کار مراکز مشاوره در طلاق توافقی چگونه است؟
اولین قدم در طلاق توافقی ثبت نام زوجین در سامانه نوبت دهی و انتخاب مشاوره (حدالامکان نزدیک به محل سکونت خود) است که پس از آن کد رهگیری برای زوجین صادر می شود. بر اساس مطالب فوق الذکر زوجین پیش از این اقدام باید به مرکز غربالگری و.. مراجعه کنند و در این مرحله با ارائه پرسش هایی از دو طرف، از آنها می خواهند دلایل خود را برای جدایی ذکر کنند و پس از آن به مشاوره های مربوطه معرفی می شوند نکته قابل توجه این است که انتخاب مشاوره برای زوجین به واسطه کارشناس صورت می گیرد.
نکته: تمامی مراکز مشاوره موظفند در این زمان بر اساس شیوه نامه مراکز مشاوره خانواده شماره ۹۰۰۰/۶۵۱۳/۱۰۰ مورخ ۱۳۹۶/۱۲/۲۶ عمل نمایند و متکی به تمامی قوانین و اصول ارائه شده باشند.
پرسش های متداول در زمینه طلاق توافقی سال 99:
در این زمینه برخی مسائل برای افراد حائز اهمیت است که پیش از این اقدام باید نسبت به آنها اطلاعاتی کسب کنند. برخی از آنها عبارت است از:
هزینه مشاوره هر جلسه چقدر است؟
بر اساس آخرین مصوبه هر جلسه حدود 52 تومان است.
چند جلسه مشاوره برای این اقدام لازم است؟
بر اساس بخشنامه ای که در این زمینه ذکر شده تعداد جلسات مشاوره در زوجین امری متغیر و متفاوت است که تشخیص آن به واسطه مشاوره خانواده صورت می گیرد. شایع ترین قانون در این زمینه تاکید بر حداقل چهار جلسه مشاوره در یک ماه میکند.
آیا ثبت نام در سایت مربوط به طلاق توافقی و طی کردن مراحل مربوط به آن به منظور بی نیازی و عدم مراجعه به دادگاه می باشد؟
خیر، بر اساس قانون پیش از اینکه زوجین درخواست طلاق خود را در محضر ثبت نمایند ملزم به دریافت رای طلاق از دادگاه می باشند.
نکته مهم: بر اساس مطالب فوق الذکر چنانچه مشاوره بدون تاثیر باشد و نتواند زوجین را به سازگاری دعوت نماید و همچنان برای طلاق مصر باشند باید اقدام به اخذ گواهی عدم انصراف از طلاق به واسطه مراکز غربالگری نمایند. سپس زوجین به صورت مستقل یا از طریق وکلای خود اقدام به ثبت درخواست طلاق توافقی در مراکز خدمات قضایی می کنند و تمامی مراحل را به صورت کامل و دقیق سپری میکنند.
آیا وکیل می تواند به نیابت از زوجین در جلسه مشاوره شرکت نماید؟
پیرامون این بحث اینگونه ذکر می شود بر اساس شیوه نامه مراکز مشاوره در دو صورت وکیل می تواند به جای زوجین در مراکز مشاوره حضور یابد:
- یکی از زوجین در کشور دیگر باشد.
- مدارکی ارائه شود که بر اساس آن یکی از زوجین به دستور مشاور، امکان حضور در آن مکان را نداشته باشد.
نکته: مطالعات نشان داده تاثیر مراکز مشاوره بر روند طلاق بسیار چشمگیر بوده و توانسته آمار طلاق را به وفور کاهش دهد.
آیا پرونده وکالت مربوط به طلاق نیز باید در سامانه نوبت دهی طلاق ثبت شود؟
بله. چنانچه برخی افراد حق طلاق دارند به هیچ عنوان نگران نباشند و در صورت عدم همکاری همسر با آنها، گواهی عدم انصراف از طلاق صادر می شود و به خواسته آنها جامه عمل میپوشاند. در اینصورت متقاضی باید به مطلب طلاق با داشتن حق طلاق مراجعه کند و از جزئیات مربوط به آن آگاه شود.
در این زمینه پرسش هایی طراحی شده است که ما به مشاوره های زیادی مراجعه کردیم اما بدون فایده بود آیا باید به صورت مجدد در جلسات مشاوره قوه قضائیه نیز شرکت کنیم؟
بله. در این صورت افراد باید مدارک مربوط به مشاوره قبلی را در اختیار داشته باشند که این اقدام در بهبود و ارتقای روند کار آنها موثر واقع می شود.
در صورتی که یکی از طرفین راضی به حضور در جلسات مشاوره نباشد باید چه اقدامی انجام داد؟
چنانچه زوجین تمایل به طلاق توافقی دارند باید تابع قوانین باشند و با یکدیگر همکاری لازم را داشته باشند در غیر اینصورت درخواست به صورت یک طرفه و از سمت و سوی زن ارائه و ثبت می شود. برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
پیشنهاد می کنیم مقاله هزینه طلاق توافقی با وکیل چقدر است؟ را هم بخوانید.
آخرین قوانین و شرایط جدید طلاق توافقی در تهران و کرج:
همانطور که میدانید سال 1399 با شیوع ویروس کرونا آغاز شد و این امر به نوعی تمامی ابعاد زندگی را تحت تاثیر خود قرار داد.
دادگاه های خانواده نیز به نوبه خود از این قاعده مستثنا نبودند و روزهای پایانی سال قبل سایت های مربوط به تصمیم و مداخله در امر طلاق به طور کامل بسته شدند و این امر کاملا طبیعی است چرا که اجتماع افراد در یک محیط همچون مراکز مشاوره و غربالگری و… می تواند سبب شیوع کرونا باشد و آثار و خسارت های جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.
نکته: از آثار منفی این بیماری این است در دورانی که افراد مجبور به قرنطینه خانگی شدند مسائلی همچون بیکاری، مشکلات اقتصادی و… افزایش یافت که در این صورت افراد را برای جدایی از یکدیگر مصمم شدند و سبب بروز طلاق توافقی در سال 99 شدند.
هدف از ارائه این نوشتار آن است که حدالمکان افراد از طلاق منصرف شوند و با یکدیگر سازش نمایند. تجربیات و مطالعات نشان داده افرادی که از یکدیگر جدا می شوند پس از یک سال پشیمان می شوند. در برخی از کشورهای پیشرفته جهان نظیر استرالیا، کانادا و… زمانی که زوجین اقدام به درخواست طلاق توافقی می کنند پس از یک سال مراحل طلاق توافقی رسیدگی می شود و در این فرصت ممکن است تعدادی از آنها منصرف شوند و آمار طلاق به مراتب کاهش یابد. به امید آن روز که این ضوابط و شرایط جدید طلاق توافقی در ایران نیز ارائه و اجرا گردد چرا که در این دوره زوجین می توانند تمامی جوانب را ارزیابی کنند و عاقلانه تر تصمیم بگیرند.
نکته قابل توجه این است که راهکار فوق الذکر بسیار کارآمد تر از مشاوره اجباری است و میتواند تاثیرات شگرفی بر جای گذارد چرا که در خلال این اجبار است که افراد در پاره ای از اوقات به هیچ طریقی حاضر به شرکت در این جلسات نیستند و برای عدم حضور خود دلایل و توجیهات متعددی ذکر می کنند که گاهی نیز منجر به مداخله وکیل می شود.
آخرین اخبار از شرایط جدید طلاق توافقی در تهران اینگونه است که از اردیبهشت افراد زیادی برای طلاق توافقی به مراکز مربوطه مراجعه کردند حال آنکه سایت نوبت دهی پاسخگوی نیاز و درخواست آنها نمی باشد و به همین سبب است که وکلای دادگستری اقدام به ثبت طلاق یک طرفه و تبدیل آن به طلاق توافقی می کنند و با طی کردن مراحل طلاق توافقی روند کار را تسهیل و تسریع می بخشند.
جمع بندی و پایان
ما در این مطلب سعی کردیم شرایط جدید طلاق توافقی در سال جدید را به شما توضیح دهیم. اگر تصمیم خود را برای طلاق توافقی گرفته اید بهتر است مطابق با شرایط جدید در سال 99 اقدام کنید. ما در گروه وکلای پویا دادبان آماده قبول پرونده های طلاق توافقی هستیم. پویا دادبان با داشتن وکلای مجرب در حوزه طلاق می تواند بهترین راهنما و مشاور برای شما باشد و با کمترین هزینه خواسته شما را رسیدگی کند. پس همین حالا با ما تماس بگیرید و از شرایط جدید با خبر شوید.